Pentru aplica la MBA trebuie sa pregatesti un dosar care sa contina mai multe documente prin care sa ii convingi pe cei care se ocupa de admitere ca meriti sa fii pus pe lista pentru interviuri.

La cele mai multe universitati poti sa aplici on-line si sa incarci documentele scanate. Originalele sunt cerute mai tarziu, inainte de inceperea cursurilor. Ai posibilitatea sa completezi aplicatia in mai multe etape si sa salvezi sectiunile in draft.

Un lucru important pe care trebuie sa il iei in considerare este timpul necesar pentru a face rost de toate documentele. Verifica mai intai care e termenul limita de aplicatie si apoi vezi daca poti sa faci rost de toate documentele la timp. De exemplu, poate sa dureze de la cateva saptamani pana la cateva luni sa obtii diploma de licenta sau adeverinta. Traducerea si legalizarea mai dureaza cateva zile. Un profesor de la facultate sau un angajator are nevoie de cel putin o saptamana sa pregateasca o scrisoare de recomandare.

Pentru aplicatie ai nevoie de urmatoarele doumente:

  • CV

Iti recomand sa personalizezi CV-ul in functie de programul la care trimiti aplicatia. Asta nu inseamna sa refaci CV-ul cu totul, ci doar sa scoti in fata lucrurile relevante. Citeste pe site care specificul MBA-ului si care e profilul studentilor cautati. De exemplu, la CEU am accentuat experienta internationala de pana atunci (studii si voluntariat) pentru ca MBA-ul era Transnational. La MBA de la MIB Trieste, am mentionat la cate proiecte de finante in turism am lucrat.

  • Scrisoare de motivatie (Statement of purpose/Motivation letter)

In cateva paragrafe explica de ce iti doresti sa faci un MBA, ce te recomanda sa fii selectat si cu ce poti contribui. Nu copia scrisori de pe net pentru ca vei fi prins!

  • Scrisori de recomandare

Universitatile cer 2 scrisori de recomandare. Vorbeste cu profesori sau cu angajatori cu care esti in relatii bune sa scrie cateva lucruri frumoase despre tine. Da-le si tu o mana de ajutor: aminteste-le de proiectele la care ai lucrat si povesteste-le despre programul la care aplici. Verifica daca sunt formate sau cerinte speciale de la universitate. De exemplu, la CEU am scris in aplicatia on-line numele si adresa de e-mail a celor care m-au recomandat. Apoi ei au primit un link unde sa completeze on-line scrisoarea. La MIB si la EOI am trimis scrisori de recomandare scanate.

  • Rezultatele de la GMAT si TOEFL

Rezultatele oficiale de la teste vin cam intr-o luna prin posta. Eu am primit rezultatele de la GMAT in 5 saptamani. Desigur, daca se intampla sa intarzie rezultatele, poti vorbi cu cei de la facultate sa iti ia dosarul in considerare fara ele. Poti atasa rezultatele preliminarii de la GMAT si un printscreen cu scorul de la TOEFL care apare mai repede pe contul tau de examen.

  • Diploma de licenta insotita de suplimentul descriptiv (transcript)

Trebuie sa faci dovada studiilor absolvite prin diploma de licenta si de master, daca este cazul. Daca aplici la o universitate din afara, este nevoie sa traduci si sa legalizezi diplomele. La unele universitati diplomele se dau in romana si in engleza. In acest caz scapi de dat bani pe traduceri.

  • Alte documente

In aplicatie ai posibilitatea sa atasezi si alte documente care demonstreaza ca esti un candidat de calibru. Aici poti sa atasezi diplome de la concursuri, extrase din articole publicate de tine sau din articole in care se vorbeste despre tine, diplome de absolvire de la diferite cursuri (care au legatura cu business administration). Foloseste aceasta sectiune pentru ca iti da sansa sa te diferentiezi de ceilalti candidati si sa ramai in mintea celui care iti evalueaza dosarul.

Advertisements